Cele mai bune comedii romantice cu Jennifer Lopez

Dintotdeauna a existat acea categorie de artiști care au îmbinat perfect filmul cu muzica. Acele staruri pe care le vedeai atât în blockbustere, cât și în topurile de la radio. Jennifer Lopez este un astfel de star, iar realizările sale atât la Hollywood, cât și în muzica pop te fac să te întrebi ce a definit-o mai bine în carieră.

Serios acum, care este primul ei act artistic care ți-a rămas întipărit în minte? “If you had my love”, ne cânta J Lo în 1999, când reușea cu primul ei single să spargă topurile americane și să-și marcheze prezența pe scena muzicală mondială. Cu siguranță de atunci a câștigat dragostea multor fani decenii la rând. Dar poate nu mulți știu că numai cu un an în urmă, era nominalizată la Globul de Aur pentru primul său rol important, în filmul “Selena”.

Indiferent dacă o îndrăgești pentru voce, prezență scenică, formele voluptoase sau pur și simplu îi apreciezi multivalențele în viața publică și personală, putem admite că Jennifer Lopez este un artist complet, iar din punct de vedere cinematografic, ne-a încântat de multă vreme cu rolurile sale pline de haz, compasiune și candoare.

Fără a neglija aparițiile ei în filmele de alt gen, comediile romantice i se potrivesc lui J Lo ca o mănușă, îndeosebi cele realizate în prima decadă a anilor 2000. Să faci un top al lor ține mai mult de starea de spirit în a dori să urmărești un subiect sau altul. Și asta pentru că, din punct de vedere valoric, nu prea le poți ordona tranșant. Exceptând mult blamatul “Gigli” (2003), toate sunt notate de cinefili cu un punct-două peste nota de trecere, lucru obișnuit pentru comediile romantice, în general.

Pentru primele trei locuri, am clasat filmele care dozează cel mai bine comedia cu romantismul, iar pozițiile sunt cât se poate de interschimbabile. Excederea unui gen sau interferența cu alte genuri (drama, în principiu), precum și greutatea rolului lui Jennifer Lopez în cadrul distribuției justifică, într-un fel, plasarea celorlalte pelicule sub acest podium.

Pur și simplu comedii romantice


1. Maid in Manhattan (2002)

Film potrivit pentru fanii romantismului gen basm modern, “Maid în Manhattan” seamănă un pic cu povestea cenușăresei, dar plasată în secolul al XXI-lea. Și asta în ciuda faptului că Marisa (Jennifer Lopez) nu e chiar Ella (alias “Cenușăreasa”), fata oropsită de către mama și surorile vitrege. Dimpotrivă, e o femeie în toată firea, săracă, care mai trage după ea și un copil de 10 ani (cu un tată cam dispărut din peisaj). Ca și Cenușăreasa, însă, face toată ziulica curățenie. Nu în conacul ei, ci într-un hotel de lux din Manhattan, în camerele altora, sperând că soarta ei se va schimba cândva.

Este harnică, plăcută de cei din jur și are principii de viață sănătoase. Sănătoase până când e ispitită să probeze hainele unei cliente bogate și tocmai atunci apare și prințul. El este Christopher Marshall (Ralph Fiennes), candidat la Senatul USA, acolo unde, în trecut, au avut mandate și tatăl, și bunicul său. Client VIP al hotelului, Chris este un bărbat căruia îi curge prin vene nu numai sânge “albastru” de politician, dar și sânge “fierbinte” de play-boy, așa că pentru el e o nimica toată să o seducă pe biata cameristă crescută în Bronx.

Cum oportunitatea de a fi tratată ca o doamnă de către un tip atât de rafinat și de inteligent apare o dată în viață, Marisa e tentată să mai păstreze încă un pic visul cu iz romantic. Un vis în care și ea este un personaj din lumea “bună”. Realitatea este însă că fără haine de firmă și fără bijuterii, ar rămâne, pentru clientela elevată a hotelului, tot o rățușcă (nu neapărat urâtă, dar nici de băgat în seamă), așa că e nevoie musai și de un pic de magie. Nu din partea unei zâne, ci a mai multora (colegii din personalul hotelului), care o transformă pe modesta cameristă în punctul de atracție al unui bal de binefacere (cum altfel, dacă nu al unui bal). Și, tot ca într-un basm, apare și momentul în care se rupe vraja.

2. The Back-up Plan (2010)

Aflată la o vârstă la care instinctul matern îi bate cu putere la ușă și speriată că va rămâne singură (pentru că din familie nu i-a rămas mai decât o bunică, și aceasta plasată într-un cămin de bătrâni), lui Zoe (Jennifer Lopez) i se pune pata că trebuie să facă un copil. Dar ce să facă când soarta a fost de-a dreptul zgârcită cu ea la capitolul viață amoroasă și nu i-a scos în cale bărbatul ideal? Apelează la planul de rezervă: un tată surogat pentru viitoarea odraslă.

Numai că nici nu iese bine de la clinica de inseminare artificială, că dă exact peste tipul care pare capabil să îi răstoarne lumea cu susul în jos (Alex O’Loughlin). Băiat de treabă, numai că de treabă a fost și sperma de la eprubetă care și-a îndeplinit cu succes misiunea.

Rămâne de văzut cum se descurcă Zoe între dorința de a aduce pe lume un copil și cea de a se bucura de iubirea unui bărbat care pare să fie cel ideal pentru ea. (recenzia filmului aici)

3. The Wedding Planner (2001)

În “The Wedding Planner” J Lo joacă (ca și în “Maid in Manhattan” sau în “Second Act”) rolul care pare că i se potrivește ca o mănușă: o femeie muncitoare, talentată și dedicată meseriei sale. Evident, nici aici nu este apreciată la locul de muncă pe măsura calităților sale (chit că de data asta nu duce lipsă de o diplomă adecvată, care să-i propulseze ascensiunea profesională). Ocazia mare de a deveni parteneră la firmă se ivește când un american excentric, îmbogățit peste noapte, dorește să îi ofere fiicei sale, Fran (Bridgette Wilson-Sampras), o nuntă opulentă. Și cum Mary Fiore este cea mai bună organizatoare de nunți, nu poate lăsa să scape norocul care a dat peste ea.

Încurcăturile apar când, în plină stradă, Mary riscă să fie lovită din plin de un tomberon uriaș care se îndreaptă nestăvilit către ea. Nu se trezește sub fiarele “monstrului”, ci sub pieptul de oțel al unui medic arătos (Matthew McConaughey). O salvare fericită, dar dozată și cu neșansă, pentru că se adeverește că binefăcătorul deștept și frumos nu este altul decât ginerele nunții de vis pe care Mary o planifică. Nuntă în care nu ea e mireasa, ci Fran.

Mary se află în fața unei mari dileme: să pună în scenă nunta perfectă sau să dea curs sentimentelor față de bărbatul ideal? (recenzia filmului aici)

Mai multă comedie, mai puțin romantism


4. Monster-in-Law (2005)

Un film în care romantismul ține cam 16 minute, cu generic cu tot. Și mai apare, undeva, pe la deznodământ. Cu alte cuvinte, povestea de dragoste după rețeta clasică (s-au văzut, s-au plăcut, o intrigă-două, o împăcare etc) se derulează pe repede-înainte. Ca să se scurteze treaba, ca și în și “Maid în Manhattan”, protagoniștii (celor 16 minute) sunt victimele unui “coup de foudre” secerător. Dau unul peste altul de câteva ori și, în câteva luni, se mută împreună.

Ea, Charlie (J Lo), finuță, cu studii în artă nevalorificate, se împarte între mai multe joburi mărunte. El, Kevin Fields (Michael Vartan), medic, arătos, bogat, are un singur defect: are o mamă celebră, excentrică și posesivă. Problema este că mama, Viola (Jane Fonda), mare legendă în televiziune, este victima unei politici de întinerire a crainicelor TV. Ultima ei emisiune este un adevărat fiasco, care se termină la…. o clinică de psihiatrie. Divorțată (de 4 ori) și rămasă acum și fără ocupație, Viola Fields e hotărâtă să acorde întreaga atenție relației cu fiul său.

Din momentul în care Kevin are proasta inspirație să o ceară în căsătorie pe Charlie, exact în fața Violei, camerele sunt focusate pe reacțiile și acțiunile unei femei care nu acceptă să împartă dragostea băiatului ei cu nimeni. De acum încolo, veți urmări o comedie spumoasă, și asta pentru că numai Dumnezeu știe câte pot să îi treacă prin cap Violei pentru a-și îndepărta “rivala”. Numai zâmbet și miere în fața fiului, Viola e cu totul alta când rămâne singură cu Charlie. Viitoarea noră trebuie să facă față întregului arsenal de tehnici abordat de mama-soacră cea duplicitară, de la replici directe, acide și umilitoare până la adevărate scene teatrale al căror scop final este să o facă pe Charlie să renunțe la Kevin.

5. Second Act (2018)

O fi “Second Act” comedie și chiar una simpatică, dar cu romantismul le are mai puțin. Mai puțin decât cele 16 minute oferite de “Monster-in-Law”. Adică există pe acolo, printre personaje și un iubit (Milo Ventimiglia), iar relația, veche de 5 ani, e punctată, așa, de ochii lumii (sau ai genului) cu câteva drăgălășenii de dimineață, înainte ca fiecare să plece la treburile lui.

Maya (Jennifer Lopez) nu acceptă ideea căsătoriei, iar motivele din spatele deciziei ei conturează partea dramatică a filmului. În rest, obișnuitul subiect al luptei pentru reușita în carieră, ambalat în multe faze hilare și pe alocuri neverosimile.

Oricum, “A doua șansă” a fost la un moment dat în topul filmelor vizionate de români pe Netflix, așa că puteți îi puteți da o (primă) șansă. (recenzia filmului aici)

6. What to Expect When You’re Expecting (2012)

Ce se întâmplă în viața unui cuplu când așteaptă un copil? Din momentul aflării sarcinii (sau a primirii veștii că familia e în vârful listei de așteptare pentru adopții) și până în cel al apariției odraslei, bucuria coabitează cu frământările, grijile, întrebările și micile păreri contradictorii.

Un film despre cum perspectiva de a fi părinți schimbă universul oamenilor. Mesajele sunt transmise cinefilului cu mult umor și, dacă nu te pui în pielea lor, chiar te distrezi copios de modul în care își rezolvă problemele viitorii părinți. Ce nu poate fi depășit, nu-i așa, de dragul mult așteptatului copil?

O comedie savuroasă, cu multe mămici și cu mulți tătici, în așteptare sau deja cu experiență. Faptul că Jennifer Lopez joacă rolul unei singure persoane “implicate”, din mulțimea asta pestriță, este și motivul pentru care am așezat pelicula mai la coada listei. “What to Expect When You’re Expecting” este un film și cu Jennifer Lopez. Alături de ea, puteți admira o sumă de actori, mulți specialiști ai genului: Cameron Diaz, Elizabeth Banks, Anna Kendrick, Brooklyn Decker, Rebel Wilson, Matthew Morrison, Dennis Quaid, Chace Crawford, Chris Rock, Rodrigo Santoro sau Joe Manganiello. Pentru iubitorii de povești cu și despre cupluri multiple, “Pregătește-te, că vine!” este o alegere bună.

Dramedii cu note de romantism


7. Shall We Dance (2004)

Povestea centrală a filmului este cea a lui John Clark (Richard Gere), un om cu o viață plată ca o foaie de hârtie. Este avocat, dar nu unul ca în filme, care se luptă spectaculos cu nedreptatea, ci unul plictisit de rutina profesiei, căci de 20 de ani tot întocmește testamente. Acasă, e ca un obiect de decor, pe care nu îl mai bagă nimeni în seamă. Pentru că fiecare își vede de treburile lui. Soția (Susan Sarandon) se împarte între gospodărie, serviciu și întâlnirile cu prietenele, iar cei doi copii navighează prin valurile adolescenței (din care, evident, sunt excluși părinții).

Bărbatul stângaci și timid pendulează între siguranța (dar și monotonia) familiei și nesiguranța (dar și ineditul) schimbării în viața lui. Și cum se gândește el să-și condimenteze traiul fad? Luând lecții de dans. Lecții care vin la pachet cu enigmatica și senzuala Paulina (Jennifer Lopez), o fostă dansatoare profesionistă, acum instructor la Școala de dans Miss Mitzi.

Filmul este un mix de comedie și dramă. Nu este despre pasiuni mortale, mai mult se învârte în jurul unui romantism în așteptare. Se întâmplă sau nu se întâmplă ceva între John și Paulina? Își resuscitează John căsnicia sau se afundă în criza vârstei de 50 de ani (sau undeva, pe acolo)? Nu vă dau eu răspunsul, dar vă spun că, dacă sunteți fan al mișcărilor dansante ale lui J. Lo, sunteți cu ochii pe filmul care trebuie. Chiar dacă suntem departe de pop, hip-hop, R&B sau Electro Dance…

8. Out of Sight (1998)

Nici “Out of Sight” (precum predecesorul din lista mea) nu e încadrat oficial în genul cinematografic romantic, dar reușește să croșeteze o poveste de dragoste printre ițele unei dramedii polițiste. Un romantism atipic, în care protagoniștii se află de o parte și de alta a legii.

Jack Foley (George Clooney) este un spărgător de bănci cu vechime, șarmant și inteligent, care își duce treaba la bun sfârșit fără a apela la violența fizică sau armată. Și o face cu succes de vreo 20 de ani. Dar ce valoare mai are inteligența lui când ghinionul se hotărăște să îi dea o palmă și îl trimite direct la Glades, o închisoare din Florida? O palmă sau chiar două, pentru că taman când e pe cale să finalizeze evadarea perfectă din sus-numita închisoare, îi apare în cale (adică chiar în parcarea închisorii) un șerif federal. Ghinion sau noroc pe Jack? Nu de alta, dar șeriful e tânăr, sexy și poartă… fustă. Se numește Karen Sisco (Jennifer Lopez) și chiar dacă nu reușește să-i zădărnicească evadarea, îi încurcă un pic inima lui Jack. Și el pe a ei.

O încâlcitură romantică cu demaraj infracțional: Karen e răpită și aruncată în portbagajul mașinii, pe care e nevoită să îl împartă, culmea, chiar cu unul din răpitorii săi, nimeni altul decât Jack (celebra scenă a portbagajului, cotată ca unul dintre cele mai sexy momente din cinematografie). Rămâne de văzut cum se vor încurca unul pe celălalt în viitor, atât sentimental, cât și “profesional”, pentru că drumurile lor nu au cum să nu se intersecteze, atâta timp cât Jack plănuiește un mare furt de diamante, iar Karen este unul dintre ofițerii însărcinați cu urmărirea și prinderea lui.

Comedii romantice ale cuplului Bennifer


9. Jersey Girl (2004)

Ollie Trinke (Ben Affleck), cel mai tânăr impresar de muzică din New York, pare să aibă lumea la picioare: o carieră fulminantă și un trai fără griji materiale, alături de femeia iubită (Jennifer Lopez). Paradisul este curmat brusc și Ollie, rămas singur cu fiica sa, Gertie, trebuie să gestioneze o viață răsturnată cu fundul în sus.

După 7 ani, îl găsim pe Ollie la New Jersey, acum lucrător pentru primărie, locuind și crescând copilul (Raquel Castro), împreună cu tatăl său (George Carlin). În viața lui de bărbat singuratic, apare Maya (Liv Tyler), o studentă plină de viață (și de ceva tupeu), pregătită să îi reseteze viața sentimentală. Va accepta Ollie să continue viața anostă din vechiul cartier sau va ceda tentației de a se întoarce la traiul luxos din tumultuosul New York?

Deși la prima vedere filmul poate părea o comedie romantică în două părți, el este mai degrabă o dramă redată în note comice. Chiar dacă derapajele comportamentale, rătăcirile și stângăciile lui Ollie alimentează fazele de râs, n-ai cum să nu empatizezi cu omul ăsta pe care viața l-a aruncat, aparent fără centură de siguranță, într-un roller coaster năucitor.

10. Gigli (2003)

Gigli este pentru cei cărora le plac filmele cu gangsteri. Pe mine nu m-a prins. Și nici pe alții. De fapt nici nu știu la ce gen să-l încadrez. Chestia cu lumea interlopă e de fapt așa, un pretext pentru o poveste romantică neverosimilă (și enervant de lentă), iar comedia e și ea trasă rău de păr. Sau poate că trebuia să râd (și nu am știut) la mimica și la vorbele personajului lui Ben Affleck, care în aroganța lui frizează idioțenia…

Subiectul este simplu: Larry Gigli (Ben Affleck) primește misiunea de a-l răpi pe fratele retardat mintal (Justin Bartha) al unui judecător federal însărcinat cu cazul unui interlop. Și ca să iasă treaba bine, apare de niciunde și o gangsteriță lesbiană (Jennifer Lopez) care, vezi Doamne, trebuie să îl supravegheze. Gata, ăsta e cam tot subiectul. Și cam astea sunt toate personajele. Două ore se duc cu dialoguri lascive între cei doi gansteri “fioroși”, întrerupte de câte un monolog al lui Al Pacino (interlopul cercetat) și al lui Christopher Walken (un polițist), actori de Oscar rătăciți într-n film care a cules un coș de “Zmeure de Aur”.

Pentru admiratorii cuplului Bennifer, ei bine, filmul are o semnificație aparte. Asta dacă e să ne luăm după zvonurile că pe platourile lui de filmare s-a aprins flacăra pasiunii între cei doi. Flacără stinsă doi ani mai târziu de (zic ei) atenția exagerată acordată cuplului și de presiunea mediatică negativă ce a urmat lansării filmului, catalogat ca fiind unul catastrofal. Cert este că înainte de premiera celui de-al doilea film în care au jucat cei doi, “Jersey Girl”, bucla romantică s-a închis. După două decenii, după căsnicii eșuate (ale ambilor, cu alți parteneri de viață), Ben și Jennifer formează din nou un cuplu în viața reală. Pe când o nouă peliculă romantică cu cei doi? Poate una reușită, de această dată.

Ai în minte un film a cărui recenzie vrei să o citești și nu o găsești aici?

Propune-ne un titlu de film și dacă oferta e tentantă, vom face tot posibilul să ai parte de lectura dorită.

Leave a Reply