Top 10 filme Marvel [MCU – Infinity Saga]

Pentru Studiourile Marvel, anul 2008 a reprezentat renașterea din punct de vedere cinematografic. Proaspătul președinte ales Kevin Feige a venit cu îndrăznețul plan pe termen lung de a readuce pe ecran supereroii revistelor Marvel Comics într-un format modern și de a produce o serie de filme interconectate care să culmineze cu un final de poveste.

11 ani de producție și 23 de filme au încheiat un ciclu fabulos din universul MCU. Infinity Saga, cuprinzând primele 3 din cele 4 faze închipuite de Feige, este franciza care a redefinit popularitatea și succesul financiar la nivel de cinema, încasând un total de peste 22 de miliarde de dolari. Destul de cool, nu?

Topul de mai jos al celor mai bune 10 filme din cadrul francizei este, desigur, unul subiectiv. Cei care le-au bifat deja cu vizionarea pe toate cele 23 pot avea păreri diferite, dar pentru nou-veniți, lista poate să le creeze o perspectivă de ansamblu asupra universului și să le dea câteva direcții de start. Așa că fără să mai lungim mult preludiul, să trecem la ierarhie.

10. Black Panther (2018)

După apariția Panterei Negre în “Captain America: Civil War”, filmul de sine stătător cu noul rege al Wakandei era așteptat ca pâinea caldă. Marvel n-a dezamăgit și “Black Panther” a fost primit cu osanale de către publicul larg (în special de cel afro-american), dar și apreciat suficient de mult de către critici, încât să plece acasă cu 3 Oscaruri.

Acțiunea din film e plasată la scurt timp după evenimentele nefericite din “Civil War”, când prințul T’Challa își pierde tatăl în urma unui asasinat și este nevoit să preia frâiele regatului Wakandei. “Black Panther” se detașează de lumea răzbunătorilor și se focalizează pe Wakanda și pe încercările la care este supus T’Challa pentru a-și consolida poziția de lider și pentru a-și armoniza regatul.

9. Spider-Man: Far from Home (2019)

Spider-Man-ul lui Tom Holland a adus un aer proaspăt unuia dintre cei mai iubiți supereroi ai lui Stan Lee, după ce “Spider-Man: Homecoming” l-a reintrodus pe Peter Parker într-o etapă a vieții în care fusese deja mușcat de păianjen, ba chiar și dăduse o mână de ajutor în “Civil War”.

“Far from Home” este continuarea poveștii din “Homecoming”, dar și prima ocazie de a lua un puls general după ce universul a revenit la viață (la propriu), în urma evenimentelor din “Avengers: Endgame”. Peter este în continuare eroul prietenos al cartierului, dar cu ceva experiență în spate deja, motiv pentru care sarcinile și responsabilitățile sale iau amploare.

“Spider-Man: Far from Home” încheie faza a 3-a a MCU-ului, îmbinând clasica formulă Marvel de acțiune și umor, cu un plus de accent pe umorul adolescentin comparativ cu alte filme “mai serioase” din franciză și excelează la capitolul efecte speciale, oferind de câteva ori un adevărat spectacol vizual.

8. Thor: Ragnarok (2017)

Primind onorabila etichetă de răzbunător original (unul din cei 6), Thor a fost printre primii supereroi reintroduși de către Marvel și printre puținii cărora le-am putut observa evoluția pe parcursul unei trilogii. Dacă “Thor” (2011) și “Thor: The Dark World” (2013) nu prea au convins, “Ragnarok” a ridicat nivelul și a primit un rând de aplauze din partea fanilor.

“Thor: Ragnarok” este plasat în timp cu puțin înaintea invaziei lui Thanos și urmărește tentativa lui Thor de a opri… ei bine, Ragnarok-ul (care în mitologia nordică e un fel de sfârșit al lumii). În film, este vorba doar de sfârșitul Asgard-ului, care este pus în pericol de către Hella, sora mai mare și nemiloasă a lui Thor.

Anumite porțiuni din film sunt cu adevărat cosmopolite. Costumele, locațiile și coloristica ar putea trezi un deja-vu fanilor Star Wars. “Thor: Ragnarok” rămâne totuși ancorat în Universul Marvel, dar aduce un plus de diversitate și ambianță comparativ cu ce am fost obișnuiți până acum.

7. Doctor Strange (2016)

Unul dintre puținele filme de sine stătătoare dintr-o fază avansată care pot fi vizionate fără a fi nevoit să cunoști povești anexe din univers sau să fi văzut filme anterioare din MCU este “Doctor Strange”.

Benedict Cumberbatch reia rolul profesionistului arogant și superior, care-i desconsideră pe toți cei din jur (așa cum o făcea în “Sherlock Holmes”) și intră acum în pielea unui neurochirurg talentat și de succes.

În urma unui accident grav, Stephen Strange rămâne incapacitat fizic și pornește pe un drum spiritual de vindecare, menit să-i redea abilitatea de a profesa. Descoperă în schimb o cu totul altă lume, care îi redefinește perspectiva asupra vieții și îl angrenează în lupte mistice pentru salvarea vieților, de data asta la scară largă.

Pasionații de vrăjitori și magie, dar și cei care apreciază ideea realităților distorsionate, cum vezi prin “Inception”, vor fi probabil încântați și de acest film.

6. Iron Man (2008)

Filmul de la care a început totul. Studiourile Marvel își pun pentru prima dată amprenta în lumea cinematografică și inițiază drumul spre o popularitate fantastică și recorduri de încasări prin lansarea lui “Iron Man”, în 2008.

Pentru rolul lui Tony Stark, niciun alt actor probabil nu s-ar fi pliat mai bine decât Robert Downey Jr., a cărui carismă pe ecran a fost savurată de fani pe parcursul a nu mai puțin de 9 filme din cadrul seriei Infinity Saga.

“Iron Man” este filmul în care auzi pentru prima dată acordurile AC/DC, asociate cu geniul miliardar, playboy și filantrop. Nașterea lui Iron-Man are loc în deșerturile Afganistanului, unde Tony Stark este prins captiv și este nevoit să lupte pentru supraviețuire. Poate că filmului îi lipsește splendoarea vizuală și amalgamul de efecte speciale cu care Marvel ne-a obișnuit în ultima perioadă, în schimb reprezintă startul ideal al unui univers cinematic care a încântat iubitorii de supereroi mulți ani la rând.

5. Captain America: Civil War (2016)

Un punct de cotitură destul de important în contextul poveștii de ansamblu a răzbunătorilor a fost Războiul Civil, iscat în urma unui conflict de opinii al celor doi lideri emblematici: Captain America și Iron Man.

Exceptând faptul că implică o grămadă de personaje, motiv pentru care filmul a primit și denumirea neoficială de “Avengers 2.5”, “Civil War” se distinge și prin incluziunea aspectului politic și abordarea principiilor de etică. Evident că o să ai parte de o doză suficientă de bătăi care să-ți încânte privirea, în schimb partea interesantă a filmului constă în conflictul verbal și modul în care fiecare din părți își argumentează opiniile și viziunea.

Așa cum am menționat și mai sus, “Civil War” a reprezentat și rampa de lansare pentru câteva personaje noi, cum ar fi Black Panther sau Spider-Man, care mai târziu și-au dezvoltat propriile povești în filme dedicate.

4. Guardians of the Galaxy (2014)

După o serie de 9 filme MCU în care Marvel părea că ne-a obișnuit cu formula sa câștigătoare de acțiune îmbinată cu umor, apare un film care, deși încadrat în același gen, surprinde foarte plăcut cu o ambianță nouă și un aer proaspăt adus universului.

Cine s-ar fi gândit că un duo format dintr-un raton vorbitor și un copac mișcător poate deveni emblematic pentru un film a cărui intrigă este salvarea galaxiei? Marvel își extinde orizontul și mută de această dată acțiunea în spațiu, unde un grup de infractori formează într-un mod inedit o echipă care va privi mai departe de interesele personale și va lupta pentru combaterea răului.

“Guardians of the Galaxy” este ocazia perfectă de a lua o pauză de la aceleași fețe familiare reintroduse periodic de Marvel și te poartă într-o aventură plină de hohote de râs, într-o formulă nouă și revigorantă.

3. Captain America: The Winter Soldier (2014)

Alături de Iron Man, Captain America este probabil celălalt nume care va rămâne simbolic pentru tot ce a reprezentat Universul Marvel în memoria fanilor. Chris Evans și-a redefinit probabil cariera cu rolul lui Steve Rogers, eroul Americii imaculat din punct de vedere moral, care a luptat împotriva naziștilor pentru libertatea țării sale.

Primul film “Captain America” (“The First Avenger”) a fost decent, dar cu siguranță nu suficient de convingător pentru fani. Din fericire, inspirația producătorilor de a-i coopta pe frații Russo în echipă pentru partea a doua duce la realizarea unei continuări superbe a poveștii în “The Winter Soldier”.

Mai sobru, mai dinamic, mai exploziv și mai bine închegat, “Captain America: The Winter Soldier” este nu doar un excelent film de acțiune, ci și un thriller politic de spionaj, care poate fi savurat de orice împătimit al genului, fără a fi neapărat un fan al filmelor cu supereroi.

2. The Avengers (2012)

Nu exista probabil un mod mai grandios de a încheia ciclul introductiv al principalilor protagoniști din MCU, decât prin reuniunea lor în mult așteptatul “The Avengers”.

La vremea respectivă, criticii erau circumspecți în privința coagulării într-un singur film a unor caractere atât de puternice și contrastante, însă regizorul Joss Whedon a făcut o treabă de excepție și a răsplătit fanii Marvel cu un film care a înglobat tot ce-ți puteai dori.

“The Avengers” a excelat la toate capitolele, dar a ieșit în evidență prin umorul debordant creat de interacțiunile dintre personaje, dialogurile spumoase, replicile ironice, un răufăcător extrem de simpatic și momentele de referință (“Hulk, smash!”), care vor rămâne permanent în amintirea fanilor.

1. Avengers: Infinity War (2018)

Dacă “The Avengers” a marcat mult așteptatul crossover dintre supereroii care și-au unit forțele pentru o cauză nobilă, “Avengers: Infinity War” a făcut același lucru, dar la o scară și mai largă. Personal, mi-a fost greu să departajez calitativ cele două filme, pentru că ambele au avut atât de multe de oferit și au făcut-o atât de bine.

“Infinity War” reprezintă în schimb apogeul a 10 ani de filme Marvel, ale căror personaje pe care fanii au ajuns să le îndrăgească sunt puse acum împreună în fața provocării supreme și a unei concluzii epice. Și trebuie să recunosc, totul în acest film e de proporții epice (până și trailerul).

Thanos, titanul nebun care a orchestrat din umbră atâtea acte distructive în filmele premergătoare lui “Infinity War”, își face inevitabil apariția, cu misiunea de a pune capăt vieții a jumătate din ființele existente în univers. Însuși Thanos, prin excelența cu care a fost construit ca villain, face filmul unul special.

Dramatic, intens și cu un puternic impact vizual și emoțional, “Avengers: Infinity War” este bijuteria cinematică a lui Marvel care a redefinit standardul de succes pentru filmele cu supereroi.

Ai în minte un film a cărui recenzie vrei să o citești și nu o găsești aici?

Propune-ne un titlu de film și dacă oferta e tentantă, vom face tot posibilul să ai parte de lectura dorită.

Leave a Reply