7 filme pe care să le (re)vezi de Paște în 2021 pe Netflix

A mai trecut un an și ne aflăm deja la al doilea Paște pandemic. Probabil un motiv în plus pentru cei care își doresc să rămână în confortul și siguranța propriilor locuințe și să sărbătorească într-un mod tradițional: cu mese festive și relaxarea de după în fața televizorului.

2020 cu siguranță a fost un an greu pentru toate industriile, iar industria filmului nu a făcut excepție. Dar a continuat. Deși cinematografele au stat mai mult închise, iar bucuria de a trăi experiența completă a vizionării unui film s-a diminuat, platformele de streaming au înflorit și au preluat difuzarea unor filme pe care altă dată le puteai vedea doar la cinema în primele luni de la lansare.

Netflixul e frate cu românul de ceva vreme și mai ales într-o perioadă în care oamenii au fost forțați să stea mai mult în casă. Cum sărbătorile sunt o ocazie în plus să vezi un film în familie, am alcătuit o listă de câteva filme care pot fi văzute cu ocazia Paștilor și care sunt momentan disponibile pe Netflix. Ca și paranteză, filmele nu sunt cele mai recente, dar sunt alese pentru calitatea lor și diversificate în funcție de gusturi – și pot fi o opțiune bună pentru cei care până acum le-au ratat.

1. Crazy, Stupid, Love. (2011)

Dacă vrei să te destinzi cu o comedie de calitate, plină de actori carismatici și mult umor de situație, atunci “Crazy Stupid Love” e o alegere potrivită. Din punctul meu de vedere, este unul dintre cele mai bune filme ale lui Steve Carell și Ryan Gosling, care formează un duo savuros, alături de Emma Stone, care strălucește și ea. Relațiile de cuplu au avut dintotdeauna complicațiile lor – și cu atât mai mult căsniciile blazate în timp. Asta resimte și Cal, personajul lui Steve Carell, care se trezește părăsit subit de soție și lipsit de orice orizont. Până când intră în scenă Jacob (Ryan Gosling), bărbatul fatal dorit de toate femeile, care îl ia pe Cal sub propria aripă și îl introduce în lumea seducției.

Filmul cu siguranță este mai mult decât a-l vedea pe Ryan Gosling agățând femei și învățându-l pe Steve Carell să agațe la rândul lui, este și o mică lecție despre transformare personală, valori morale și familiale, toate exemplificate printr-o combinație perfectă de umor, candoare și un pic de dramă. Un film cald și amuzant, de care te poți bucura în orice formulă (cu familia, cu prietenii sau cu prietenul/prietena).

2. The Walk (2015)

Există oameni în istorie care au făcut lucruri cu adevărat impresionante. Îmi aduc aminte de senzațiile pe care le-am avut la ieșirea din cinematograf, după ce am văzut pentru prima dată “The Walk”, filmul biografic dedicat lui Philippe Petit, artistul funambul care în 1974 a plănuit ceva ce-ți provoacă amețeală numai imaginându-ți: să traverseze distanța dintre Turnurile Gemene de la World Trade Center, mergând neprotejat pe o sârmă agățată între cele două turnuri, la o înălțime de peste 400 de metri.

Povestea urmărește planul elaborat pe care Petit, interpretat de Joseph Gordon-Levitt, l-a pregătit împreună cu câțiva complici ai săi, pentru a da ceea ce el a numit “le coup” (lovitura). Deși începe lent, filmul crește treptat în tensiune și culminează, evident, cu actul artistic ilegal care a șocat New York-ul la acea vreme. Finalul nu este neapărat pentru cei slabi de inimă, dar cu siguranță este captivant din punct de vedere vizual și categoric merită o încercare de către cei care preferă o experiență cu ceva mai multă adrenalină.

3. Beverly Hills Cop (1984)

Noile generații care nu au avut încă ocazia să experimenteze era filmelor de acțiune-comedie din anii ’80-90 sau nostalgicii care vor să reintre în acea atmosferă au acum oportunitatea să dea play la “Polițistul din Beverly Hills”. Eddie Murphy cu siguranță nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este recunoscut ca unul dintre cei mai mari actori de comedie din toate timpurile, iar carisma sa pe ecran a fost mereu una specială. Trilogia “Beverly Hills Cop”, cu emblematicul său detectiv Axel Foley, a încântat publicul ani la rând și uite că după 25 de ani de la ultimul film, a fost anunțată deja producția pentru partea a 4-a.

Subiectul primei părți din serie este simplu și clasic: Eddie Murphy este un polițist din suburbiile Detroitului care se vede nevoit să investigheze o crimă în Beverly Hills, un oraș a cărui cultură îi este cu totul nouă. Modul în care se adaptează, naturalețea și stilul comic nonconformist fac din personajul lui o prezență absolut spumoasă. “Beverly Hills Cop” nu se dorește a fi un film profund sau sofisticat, dar excelează printr-un gen de umor care pare să fie prezent din ce în ce mai rar în filmele de astăzi.

4. Scent of a Woman (1992)

Rămânem în anii 90 pentru a vă propune un film de suflet, care a primit recunoaștere unanimă din partea criticilor și a publicului larg deopotrivă. “Parfum de femeie” este drama în care Al Pacino a strălucit de Oscar. Personajul său, Frank Slade, este un fost colonel, rămas orb în urma unui accident, care este vegheat pentru câteva zile de către un student în căutare de bani pentru a-și susține studiile (Chris O’Donnell). Izolat și respins de propria familie, Slade poartă povara singurătății și a neputinței, singurele pasiuni rămânând, după propriile-i cuvinte, femeile și Ferrari-ul. Relația specială care se formează între cei doi scoate la lumină rănile și îndoiala, dar și puterea de a le depăși.

“Scent of a Woman” este o poveste înduioșătoare despre demnitate, durere, acceptare și speranță. Filmul se desfășoară într-un ritm mai lent pe o durată de timp considerabilă (2 ore și jumătate) și s-ar putea să nu fie o opțiune pentru cei dornici de un popcorn movie. Dacă în schimb cauți ceva mai serios, cu mai mult accent dramatic și cu un mai puternic impact emoțional, acest film te va purta printr-o suită întreagă de stări, îți va smulge zâmbete și te va lăsa cu un mesaj deosebit la final.

5. The Man from U.N.C.L.E (2015)

Nu, nu este vorba de niciun unchi în acest film, iar numele probabil nu-l recomandă ca pe un film cu superspioni. Este în schimb o ecranizare modernă bazată pe un serial american cu spioni din anii ’60, la conceptul căruia a contribuit însuși Ian Fleming (creatorul lui James Bond). Aici nu-l avem pe Bond, dar îl avem pe Henry Cavill, care deși nu mai este Superman, intră în pielea unui personaj cel puțin la fel de interesant – un agent CIA iscusit, letal și seducător. De cealaltă parte, îl avem pe Armie Hammer, omologul său din KGB, între ei pe senzuala Alicia Vikander, iar ca bonus și pe Hugh Grant (a cărui prezență pur britanică mereu aduce o notă în plus de culoare).

Sub regia lui Guy Ritchie, al cărui stil regizoral îl veți observa și aici (deși parcă nu la fel de pronunțat ca în filmele care l-au consacrat), “The Man from U.N.C.L.E” este o alegere excelentă pentru filmul clasic de acțiune explozivă cu ritm susținut (cu plusul de umor britanic, marca Ritchie). Și dacă tot l-am pomenit pe Guy Ritchie și ești un fan al lui, poți vedea ca alternativă – dar una mai violentă – “The Gentlemen”, unul din filmele bune ale lui 2020, care este acum și pe Netflix.

6. The Founder (2016)

Ai stat vreodată să te gândești, în timp ce așteptai la coada de la Mc: “Oare cum a apărut McDonald’s?” Eu n-am făcut-o, recunosc, în schimb mi s-a oferit ocazia, grație Hollywood-ului, să aflu ce a existat în spatele celui mai celebru lanț de fast-food din lume. Despre asta e vorba în “The Founder”, care urmărește în principal povestea lui Ray Kroc (cu un nume parcă predestinat), un agent de vânzări care a transformat ideea afacerii locale a doi frați într-o uriașă franciză.

Kroc este interpretat de Michael Keaton, care încă o dată face un rol excelent și reușește să intre în pielea omului de afaceri rece, calculat și lipsit de scrupule, pregătit de orice fel de acțiune și compromis pentru a-și atinge scopul. Filmul urmărește perseverența remarcabilă a lui Ray Kroc, care l-a adus pe culmile succesului, dar în același timp îi surprinde și partea întunecată, caracterul de multe ori toxic și lipsit de etică – prețul pe care a trebuit să-l plătească pentru a-și impune voința într-o lume crudă a afacerilor. “The Founder” te poate lăsa cu un gust amar la final, dar cu siguranță merită încercat pentru performanța deosebită a lui Keaton și o regie pe măsură.

7. Moneyball (2011)

Închidem lista cu un alt film inspirat din realitate, de data asta din lumea sportului. Când zici “Brad Pitt”, te gândești la multe filme și multe roluri, dar poate că ultima ipostază în care ți-l imaginezi este antrenând o echipă de baseball. De fapt, o face atât de bine, încât în 2012 este nominalizat la Oscar pentru rolul său din “Moneyball”.

Filmele de sport se construiesc de regulă pe un tipar clasic: ai o echipă lipsită de unitate (de obicei cu câteva talente demotivate), apare un antrenor care pune echipa pe picioare, echipa trece printr-un moment psihologic critic, antrenorul ține acel speech motivațional și la final echipa triumfă în glorie. “Moneyball” are ceva din formula asta, dar se distinge printr-o poveste aparte și își păstrează elementul de originalitate. Brad Pitt este Billy Beane, managerul lui Oakland A’s, care în sezonul de baseball din 2002 a reușit o performanță incredibilă cu o echipă încropită pe un buget redus cu ajutorul statisticianului său, interpretat de Jonah Hill (care a primit și el o nominalizare la Oscar pentru rol).

Cu 6 nominalizări în total, “Moneyball” nu este doar un film de sport, ci și o poveste impresionantă despre pasiune, dedicare și integritate, iar Billy Beane – un model care a inspirat și a schimbat mentalitatea sportului profesionist american.

Ai în minte un film a cărui recenzie vrei să o citești și nu o găsești aici?

Propune-ne un titlu de film și dacă oferta e tentantă, vom face tot posibilul să ai parte de lectura dorită.

Leave a Reply